Visita de Ravi Jayawardena, de Golden Palm Craft (Sri Lanka)

golden-palmEl passat dijous 18 de febrer l’associació Finestra al Sud, S’altra Senalla d’Inca, organitzà una xerrada sobre l’artesania de Comerç Just. Aquesta activitat, en el marc del projecte de sensibilització que desenvolupa amb el suport de la Direcció General de Cooperació del Govern de les Illes Balears, constituïa una forma de conèixer els avantatges que el Comerç Just té sobre les cooperatives productores dels països empobrits.

Ravi Jayawardena és el gerent d’una de les entitats que produeixen sota els criteris de Comerç Just, a Sri Lanka (Àsia). Durant aquesta setmana ha estat a Mallorca, convidat per l’associació del nostre municipi, juntament amb S’altra Senalla, Casal de la Pau, de Manacor, i amb la col·laboració d’Intermon-Oxfam. Ell va explicar la història d’aquesta entitat, quins són els principis que regeixen la seva producció (eradicació del treball infantil i promoció de la formació, igualtat entre homes i dones, respecte al medi ambient…) i els beneficis que té sobre les comunitats de la seva regió treballar amb la xarxa de Comerç Just (continuïtat en la comercialització, possibilitats de protecció social i sanitària, modernització,…). També va demanar que els consumidors siguin plenament conscients dels guanys socials que produeixen les seves opcions de compra ètiques i remarcà la importància de, en aquests moments de crisi, fer l’esforç de promoure el Comerç Just per evitar que aquests lloc que estan en camí de desenvolupar-se econòmicament no quedin estancat.

Finalment explicà el cas d’alguns dels treballadors i treballadores, posant rostre a aquesta acció de solidaritat i justícia que és el Comerç Just. Com per exemple el de Liyangee Mangala (22 anys) que viu al poble de Balwila, a uns 7 quilòmetres del centre de producció de Golden Plam. És fadrí i la seva família està formada per la seva mare, dos germans i una germana. Son pare va morir fa deu anys. Sa mare no fa feina. Els seus dos germans no tenen una feina permanent i es guanyen la vida venent roba a les fires dels pobles. La seva germana va a escola. Mangala va començar a treballar amb Golden Palm el març de 2006 com a aprenent, perquè no tenia experiència prèvia. Avui treballa a la secció de fusteria. El seu salari és l’única font d’ingressos estable de la seva família. Mangala enviava també un missatge des de la llunyania: “Ens esforçam molt per fer productes de bona qualitat. Ajudau-nos a millorar els nostres coneixements”.

En opinió de Finestra al Sud és important realitzar aquest tipus d’activitats perquè fan palès els resultats positius d’aquestes noves formes d’entendre el consum i entre les quals s’hi troba el Comerç Just. Així es fa realitat un dels principis que el regulen: donar a conèixer la història que hi ha al darrera dels productes, i deixa de ser una qüestió teòrica, i es comprova en paraules dels propis afectats.